Periajul dinților este important, dar sigilarea dentară poate fi cel mai bun mod de a preveni apariția cariilor la copii. Un raport recent al Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), cataloghează sigilarea ca fiind o procedură stomatologică relativ simplă și ieftină pentru beneficiile pe care le aduce în cavitatea bucală a fiecărui copil. Raportul CDC afirmă că substanțele de sigilare dentare previn 80% din cavități timp de doi ani după aplicare. De asemenea, sigilanții continuă să ne protejeze dinții împotriva a 50% din cavități până la patru ani. Materialele de sigilare pot fi ținute în gură până la nouă ani, conform CDC. Copiii de vârstă școlară fără sigilanți au de aproape trei ori mai multe cavități decât copiii cu sigilări.
Cum se face sigilarea dinților?
Prima etapa este una pregatitoare si se refera la igienizarea suprafetei dentare pe care se aplica solutia de sigilat. Se periază suprafata dintelui cu o pasta speciala pentru a indeparta resturile depuse in santuri si fosete. Aceasta etapa se face fara durere iar copilul simte doar un gustul pastei de periaj. În următoarea etapă se aplică o solutie ce permite o mai buna aderenta a materialului de sigilat. Aceasta este complet infoensiva, se aplica prin pensulare si se mentine pe suprafata dintelui pentru câteva secunde, apoi este aspirata iar suprafata dintelui este spalata abundent cu apa. În această etapă vorbim concret de aplicarea sigiliului dentar. Solutia are o consistenta lichida pentru a putea patrunde bine in toate spatiile si cavitatile. Sigilantul se aplica cu preponderenta in santurile si fosetele suprafetei ocluzale a dintelui. Apoi, verificam daca stratul de solutie aplicata nu este prea mare, verificam daca sigiliul a ajuns in toate santurile si daca dintele este bine protejat.
De ce sa-i sigilez dintii copilului meu? Care sunt avantajele?
Răspunsul scurt, ar fi: “Pentru ca sigilarea dentara are multe avantaje: NU doare, NU este inestetica si mai ales, ii va proteja dintii de carie. Dintii copiilor abia erupti au o structura ocluzala in formare iar santurile si fosetele dintilor sunt foarte „proeminete”. Dintele are 5 suprafete expuse mediului bucal:
2 dintre acestea sunt, una pe partea cu limba/palatul, una pe partea cu obrazul, in general foarte netede si nu permit aderarea alimentelor;
2 suprafete sunt interdentare, iar acolo retentia alimentara este mai pregnanta, deoarece si igiena e mai dificil de efectuat pentru copil;
o suprafata ocluzala (cea pe care mestecăm), cea mai mare ca si suprafata si retentivitate.
Avantaje concrete:
Previne apariatia cariei dentare și a dureri provocate de aceasta
Sigilantul aplicat în şanţuri transformă suprafaţa foarte abruptă a dintelui într-un relief mult mai domol şi lucios, favorabil autocurăţirii şi mult mai accesibil periuţei dentare, resturile alimentare nemaiavând unde să se ascundă.
Compozitul fluid aplicat ca sigilant are în compoziţie substanţe antibacteriene pe bază de fluor ce se eliberează încontinuu pe o perioadă îndelungată, având un şi mai mare rol protector şi scăzând şi mai mult riscul dintelui de a se caria.
Procesul este lipsit de durere
Cost redus
Ce dinți trebuie sigilați? De ce?
Prin sigilarea dentara atat pe dintii temporari dar mai ales pe dintii definitivi, asiguram sanatatea dintilor la maturitate. Exista un motiv destul de clar pentru care dintii din compilarie sunt foarte importanti. In aceasta perioada se stabileste pozitia pe arcada a viitorilor dinti definitivi. Mai exact, daca dintii temporari se cariaza si trebuie scosi prematur atunci dintii definitivi vor iesi pe arcada mai repede decat este normal si vor determina pozitionarea atat a lor cat si a dintilor vecini intr-o maniera incorecta. Sanatatea dintilor de lapte, indirect, va determina sanatatea dintilor definitivi. Cel mai indicat este ca sigilarea să se efectueze înainte de apariţia oricărui semn de carie dentară, aşa că odată ce un dinte a fost identificat ca un bun candidat, este recomandat să fie sigilat pe cât de repede posibil, ideal în primul an după erupţia sa. Uneori, chiar dacă există semne de carii dentare incipiente (marmoraţii sau carii de debut), măselele pot fi încă sigilate, însă cu îndepărtarea în prealabil a marmoraţiilor. Acest lucru este însă stabilit de medicul dentist în funcţie de caz.
Exista dezavantaje in sigilarea dintilor?
NU! Sigilarea efectuată corect și la momentul potrivit, aduce doar avantaje copilului dumneavoastră.
Nu uitați!
Pentru a asigura buna protecţie a dinţilor sunt necesare vizite periodice semestriale în care medicul stomatolog verifică integritatea sigilărilor.
Sa ne zambim cu bine!
Dr. Cristina Mihălțan- stomatologie pediatrica MB Dental JUnior