Fluorizarea este utilă în special dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta carii dentare. Cariile apar atunci când bacteriile se acumulează pe dinți și gingii și formează un strat lipicios de placă. Placa produce un acid care erodează dinții. Dacă placa descompune stratul de smalț, bacteriile pot infecta și dăuna pulpei dentare.
Ce se întâmplă în timpul unui tratament profesional cu fluor?
După igienizare, se aplică cu ajutorul unei pensule, fluorul care este disponibil în 3 variante: gel, pastă sau lac. Dacă dinţii sunt curăţaţi cum trebuie, el va intra mult mai uşor în suprafaţadintelui, deci va avea şi efecte mai bune. Acest tratament are mult mai mult fluor decât apa de gură sau pasta de dinți. Durează doar câteva minute pentru a fi aplicat. După aplicarea fluorului trebuie să evitați să mâncați sau să beți timp de 30 de minute, astfel încât fluorura să se poată absorbi complet.
De cât fluor ai nevoie?
Asociația Americană Dentară (ADA) recomandă un tratament profesional cu fluor la cabinetul stomatologului dvs. la fiecare 3, 6 sau 12 luni, în funcție de sănătatea dumneavoastră orală. Dacă aveți un risc ridicat pentru cavități, medicul dentist vă poate prescrie, de asemenea, o clătire specială cu fluor sau un gel pe care să-l utilizați în mod regulat acasă. Aportul optim de fluor provine din alimente, apă (dacă aceasta este fluorizată) și suplimente. Concentrația fluorului din pastele de dinți este diferită în funcție de vârstă: până la 1000 ppm F în pastele de dinți pentru copii și peste 1400 ppm F în pastele de dinți pentru adulți.
Dacă copilul dvs. are mai puțin de 3 ani, trebuie să se spele pe dinți doar cu o supraveghere atentă. Aplicați doar un strat subțire de pastă de dinți cu fluor pe periuța de dinți. Pasta de dinți trebuie să acopere mai puțin de jumătate din peri sau să nu fie mai mare decât un bob de orez.
La copii sub vârsta de 6 ani, utilizarea pastelor de dinti fluorurate trebuie sa tina seama de urmatoarele:
periajul se realizeaza sub supravegherea parintilor;
aplicarea pastei se face de catre un adult;
pe perie se aplica o cantitate mica de pastă, cât un bob de mazăre (5 mm pastă);
Peste vârsta de 6 – 7 ani se pot utiliza paste de dinti din gama Junior (peste 1000 ppm).
Care sunt avantajele fluorizării?
Fluorizarea funcționează prin remineralizarea suprafețelor dentare, sau poate inhiba dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare și poate preveni în continuare apariția cariilor. Fluorizarea aduce beneficii atât copiilor, cât și adulților. Copiii cu cât sunt mai devreme expuși la fluor, cu atât este mai puțin probabil să dezvolte carii. Un studiu amplu al Asociației Americane de Stomatologie (ADA) susține că acei copii și adolescenții care au primit
tratamente cu fluor timp de un an au avut 43% mai puține șanse de a avea carii dentare. Înainte de a fi adăugat fluor în pasta de dinți, studiile au descoperit că persoanele cu apă fluorizată aveau 40% până la 60% mai puține șanse să dezvolte carii. ADA și Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) recomandă să fie prezente urme de fluor în apa potabilă.
Acest tratament cu fluor are următoarele beneficii:
este nedureros şi uşor de realizat
reduce riscul apariţiilor cariilor dentare;
diminuează hipersensibilitate dentară;
ajută în cazul pacienţilor care urmează un tratament ortodontic;
se comportă ca un strat protector împotriva acizilor;
întăreşte structura dintelui;
ajută persoanele care au o cantitate de salivă redusă;
are beneficii pentru pacienţii care au structuri deficitare ale ţesuturilor dentare;
Este important ca sugarii şi copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 16 ani să fie expuşi la fluor prin intermediul pastelor de dinţi ce conţin fluor și a apelor de gură cu fluor. Acesta este intervalul de timp în care apar dinţii “de lapte” şi cei permanenţi.
Există reacții adverse la fluor?
Fluorul este sigur şi eficient atunci când este utilizat conform instrucţiunilor, dar poate fi periculos în doze mari (nivelul de dozare pentru a fi toxic variază în funcţie de greutatea persoanei). Intoxicațiile cu fluor sunt foarte rare astăzi, deși supraexpunerea cronică poate dăuna dezvoltării oaselor și dinților la copiii mici. Din acest motiv, este important ca părinţii să supravegheze cu atenţie utilizarea de către copii a produselor care conţin fluor şi să aibă grijă ca produsele fluorurate sa nu fie la îndemâna copiilor, în special a copiilor sub vârsta de 6 ani. Excesul de fluorură poate provoca defecte ale smalţului dintelui, care variază de la urme albe sau dungi până la decolorări maronii. Aceste defecte sunt cunoscute sub numele de fluoroză şi apar atunci când se formează dinţii.
Metode de prevenire a supradozării:
Supravegheaţi copii până învaţă să se spele corect pe dinţi, copiii cu vârsta mai mică de 6 ani sunt mai predispuşi să înghită pasta de dinţi în loc să o scuipe. Evitaţi pastele de dinţi aromate deoarece acestea tind să încurajeze înghiţirea pastei de dinţi, pastă ce conţine fluor.
Cum aflu dacă aportul de fluor este suficient pentru organism?
Dacă beţi apă fluorurată, periajul regulat cu o pastă de dinţi fluorurată este considerat suficient pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi prevenirea cariilor, atât la adulţi, cât şi la copii.
Dacă sursa de apă potabilă pe care o folosiţi nu are un aport suficient de fluor şi nu este fluorurată natural (concentraţia optimă este 1 parte la un milion), medicul dentist sau pediatru poate prescrie fluor sub formă de comprimate sau picături administrate zilnic pentru copilul dvs. Medicul dentist sau pediatru vă pot spune care este aportul necesar de fluor – nu ezitaţi să-i întrebaţi.
Dacă beţi apă din sistemul public de alimentare, puteţi afla dacă este fluorurată dând telefon la staţia locală de distribuţie. Dacă apa potabilă provine din fântâna proprie, puteţi să o duceţi pentru analiză la o instituţie de mediu care oferă servicii de testare a apei.
Dr. Cristina Mihălțan- stomatologie pediatrica MB Dental Junior