Ce este diga dentară?
Diga dentară (”pelerina magică” pentru copii) este o folie din latex de formă dreptunghiulară, utilizată pentru a izola unul sau mai mulți dinți de restul cavității bucale cu scopul de a realiza manopere stomatologice în condiții optime atât pentru medic cât și pentru pacient.
Cum se aplică diga pe dinte?
Diga se aplică pe dinte folosind un inel metalic de diverse forme și dimensiuni, care se adaptează formei dintelui izolat (îmbrățisează dintele).
Care este rolul digii?
Rolul digii este esențial în efectuarea tratamentelor stomatologice deoarece prin intermediul ei se obține un câmp operator perfect izolat de sânge și saliva. Ea protejează și pacientul deoarece previne posibilitatea înghițirii sau aspirării diverselor instrumente și materiale folosite de medic precum si accidentele (sectionarea cu freza sau arsuri chimice ale mucoasei) care sunt extrem de neplăcute pentru pacient.
Dezavantajele utilizării digii pentru pacienții copii
Deși prezintă multiple avantaje, diga poate fi uneori greu tolerată de pacienții copii datorită unei ușoare senzațiii de disconfort pe care o produce. Cât timp este aplicată pe dinți, copilul nu va fi capabil să efectueze respirație orală, comunicarea cu medicul poate fi mai dificila, mai poate fi semnalată și o dificultate în inghițirea salivei de către copil.
Toate aceste dezavantaje pot fi combătute prin complianță și o bună colaborare dintre medic și pacient, medicul având obligația de a explica copilului fiecare etapă a manoperei.
Indiferent de tipul manoperei stomatologice, diga crește considerabil șansele de succes, obtinând rezultate foarte bune a tratamentelor pe termen lung.
Dr. Cristina Mihălțan – MB Dental Junior