Dentația temporară, pe lângă rolul pe care îl are în procesul de incizare și masticație al alimentelor, mai are și rolul de a menține spațiul pe arcadă pentru dinții care vor erupe în locul lor, și anume dinții permanenți succesori, motiv pentru care ei trebuie să fie menținuți pe arcadă cât mai mult, până când dinții de înlocuire sunt pregătiți să erupă.

Acest rol al dinților de lapte devine aparent după vârsta de 6 ani, când încep să erupă primul set de molari permanenți, care, încă de când încep să penetreze gingia, ei imping în fața, în dinții temporari, această tendință fiind necesară realizarii contactelor strânse, normale dintre dinți.

Începând cu erupția celui de-al doilea set de molari permanenți, care erup în jurul vârstei de 12 ani, e POSIBIL ca forța combinată cu care împing cele două seturi de molari, să dezalinieze dinții din față, astfel un dinte de pe una sau chiar amândouă hemiarcade să fie înclinat/i sau chiar mutat/i în afara arcului de cerc normal descris de fiecare arcadă. În ceea ce privește al treilea set, cel al molarilor de minte, este destul de probabil ca erupția lor să determine dezalinieri ale dinților din față; acest lucru este determinat de cât de mult spațiu există pe arcadă, iar spațiul disponibil pe arcadă este determinat de cât de mult se dezvoltă maxilarul și mandibula, ceea ce este specific fiecăruia, fără să existe o normă în acest sens.

Știați că?!

  • Procesele infecțioase ale dinților de lapte, mai ales dacă sunt localizate la nivelul rădăcinii, pot afecta formarea dinților permanenți, aceștia din urmă erupând cu diferite forme de defecte de smalț sau chiar de structură, cât și discolorații la nivelul coroanei?
  • Pierderea prematură a dinților de lapte poate să influențeze perioada în care erup dinții permanenți succesori, aceștia erupând mai devreme decât trebuie, ceea ce, mai departe, poate diminua spațiul disponibil pe arcadă, astfel blocând erupția altor dinți?

Articol realizat de Dr. Adrian Petcu, MB Dental Junior

Skills

, ,

Posted on

13 October 2021

Pin It on Pinterest

Share This