Tipuri de carii dentare

,

Cariile dentare reprezintă distrugerea ţesutului dur al dintelui. Apariţia cariilor este influenţată de stilul nostru de viaţă – ce mâncăm, cum ne îngrijim dantura şi ce pastă de dinţi folosim, dar și de ereditate.

În acest articol vă vom vorbi despre diferitele forme de carii și aspectele/criteriile după care ele se diferențiază. În continuare vom descrie principala clasificare, iar ulterior, subclasificarile fiecarei clase principale de carii:

I. Caria simplă: afectează stratul de smalț și parțial stratul de dentină, fără a se produce afectarea pulpei dentare;
II. Caria complicată: sunt afectate straturile de smalț și dentină, în așa măsură încât se produce și afectarea pulpară, ea devenind simptomatică.

I. Caria simplă – subclasificări:
În funcție de localizare:
1) Carii pe suprafețe cu șanțuri și fosete (ocluzală);

2) Carii pe suprafețe netede:
a. La nivelul dinților laterali (proximală);
b. La nivelul dinților frontali.

3) Carii pe suprafețe netede (pe partea buzelor/obrajilor sau pe partea limbii/palatului, la nivelul coletului – limita dintre coroana și gingie / cervicală)

În funcție de profunzime:
1) Carii superficiale – interesează stratul de smalț;
2) Carii profunde – interesează atât smalțul, cât și dentina, iar dacă nu se intervine, poate sa se producă afectarea pulpei, astfel caria trecând de la simplă la complicată.

În funcție de stadiul de evolutiv:
1) Carie acută – are o evoluție rapidă în profunzime, astfel, în 1-2 luni aceasta carie poate să treacă de la simplă, la complicată;
2) Carie cronică – mai extinsă în suprafață, dar mai redusă în profunzime; în 1-2 ani de la debut poate să treacă de la simplă la complicată;
3) Carie oprită în evoluție – cel mai adesea apar pe suprafețele dintre dinți, iar, în situația în care se extrage dintele vecin, fapt ce ajută la curățire și autocurățire, leziunea se opreștie în evoluție;
4) Caria circulară – apare frecvent la copii care adorm cu biberonul în gură, cu atât mai mult dacă băuturile sunt îndulcite, se facilitează apariția cariei, inițial la nivelul coletului, după care se extinde circular, mai mult în suprafață decât în profunzime; cel mai rar apare la incisivii inferiori, iar factorul favorizant este consumul de băuturi îndulcite în timpul somnului, timp în care secreția salivară și pH-ul oral scad; netratate, ele evoluează până când dinții se fracturează.

II. Caria complicată – clasificare:
a) Cu pulpită – afectare de tip inflamator a pulpei;
b) Cu necroză pulpară – mortificarea pulpei fără proces infecțios (camera pulpară închisă);
c) Cu gangrenă pulpară – mortificarea pulpe cu proces infecțios (camera pulpară deschisă).

La copii, cele mai frecvent întâlnite carii sunt cele ocluzale, proximale si cervicale, care evolueaza catre cea circulara, daca nu sunt tratate. De aceea, vă așteptăm la cabinet la cele mai mici semne ale unei carii sau, și mai bine, la un control periodic la fiecare 6 luni.

Articol realizat de dr. Adrian Petcu, MB Dental Junior

Skills

Posted on

26 January 2022

Pin It on Pinterest

Share This