Radiografii dentare la copii

Sigur că orice medic dentist pediatru  va evita să solicite expunerea pacienților săi atât de fragili la radiații, dacă nevoia nu i-o va cere. Totuși, în situația în care tratamentul micuților nu va putea fi stabilit cu exactitate decât pe baza unei radiografii dentare, aceasta nu poate să lipsească. index20

În acest caz, părinții trebuie să înțeleagă – iar medicul le va explica pe îndelete acest lucru, în funcție de problemele pacientului – că obiectivul principal al radiografiei nu este de a depista cariile dentare ascunse, ci de a oferi informațiile necesare cu privire la alte aspecte, cum sunt diagnosticarea unor boli ale osului, supravegherea erupției dinților, realizarea unui plan ortodontic etc. Dacă cel mic a suferit un traumatism, medicul va recomanda radiografia pentru a verifica dacă au intervenit modificări ce pot periclita buna dezvoltare a dentiției copilului.

De asemenea, e bine de știut că tehnologia actuală ne oferă posibilitatea de a controla nivelul de expunere a pacienților la raze X și că, pe lângă toate măsurile de protecție luate în mod obligatoriu, radiațiile vor fi limitate cu strictețe la zona investigată. În lipsa unor radiografii care să elucideze semnele de întrebare rămase în urma controlului clinic, problemele dentare ale copiilor pot degenera, atrâgând cel mai adesea complicații pe viitor.

Analizând riscurile, se poate spune că problemele dentare netratate la timp au un impact negativ incomparabil mai mare pe termen lung decât expunerea la raze X. Dacă lucrurile nu ar sta așa, atunci o autoritate în domeniu precum Asociația Americană de Stomatologie Pediatrică nu ar recomanda, spre exemplu, realizarea unei radiografii la 6 luni pentru copiii cu o frecvență mare a cariilor dentare.

Dr. Elena Amariei, medic stomatolog pediatru MB Center 4Kids

Skills

Posted on

17 October 2018

Pin It on Pinterest

Share This