Supranumite carii de biberon, cariile apărute imediat după erupția dinților de lapte sunt, de regulă, provocate de alimentarea copilului cu biberonul după vârsta de 1 an. Utilizarea prelungită a biberonului (cu care copilul adoarme uneori în gură) favorizează apariția cariilor, datorită contactului îndelungat al lichidului (lapte, ceai) cu dinții.images2

La baza apariției cariei de biberon stă bacteria Streptococcus mutans care îi este transmisă copilului de către adulți, de regulă de către mamă, mamele cu probleme dentare netratate fiind mult mai susceptibile să le transmită astfel de bacterii copiilor. Părinții trebuie să fie foarte atenți dacă reperează apariția unor astfel de carii la copii, fiindcă acestea evoluează extrem de repede, afectând țesutul pulpar și distrugând coroana dentară.

De aceea, e important ca, după vârsta de 1 an, copilul să fie hrănit cu lingurița sau cu cana, pentru ca laptele să nu stagneze mult timp pe suprafața dentară, el având un potențial cariogen crescut în astfel de situații. În același timp, este recomandată practicarea unei igiene orale corespunzătoare, părinții putând tampona gingia copiilor pe perioada erupției dentare cu comprese cu ceai de mușețel și, mai târziu, realizând un periaj delicat folosindu-se de periuțe speciale adecvate vârstei copilului. Până la vârsta de 4 ani, este obligatoriu ca pasta de dinți folosită să nu conțină fluor, întrucât copii au tendința să o înghită.

Faptul că aceste carii apar la o vârstă fragedă afectând dantura de lapte a copiilor nu înseamnă că sunt inofensive și că trebuie trecute cu vederea, deoarece netratarea lor poate avea consecințe serioase asupra dezvoltării ulterioare a danturii celor mici. Comportamentul prevăzător al părinților îi va feri pe copii de probleme nedorite în viitor.

Să ne zâmbim cu bine!

Skills

Posted on

17 October 2018

Pin It on Pinterest

Share This