Supranumite carii de biberon, cariile apărute imediat după erupția dinților de lapte sunt, de regulă, provocate de alimentarea copilului cu biberonul după vârsta de 1 an. Utilizarea prelungită a biberonului (cu care copilul adoarme uneori în gură) favorizează apariția cariilor, datorită contactului îndelungat al lichidului (lapte, ceai) cu dinții.
images2

Ascultați intervenția mea de la Radio EBS pe această temă, mai jos:

La baza apariției cariei de biberon stă bacteria Streptococcus mutans care îi este transmisă copilului de către adulți, de regulă de către mamă, mamele cu probleme dentare netratate fiind mult mai susceptibile să le transmită astfel de bacterii copiilor. Părinții trebuie să fie foarte atenți dacă reperează apariția unor astfel de carii la copii, fiindcă acestea evoluează extrem de repede, afectând țesutul pulpar și distrugând coroana dentară.

De aceea, e important ca, după vârsta de 1 an, copilul să fie hrănit cu lingurița sau cu cana, pentru ca laptele să nu stagneze mult timp pe suprafața dentară, el având un potențial cariogen crescut în astfel de situații. În același timp, este recomandată practicarea unei igiene orale corespunzătoare, părinții putând tampona gingia copiilor pe perioada erupției dentare cu comprese cu ceai de mușețel și, mai târziu, realizând un periaj delicat folosindu-se de periuțe speciale adecvate vârstei copilului.

Faptul că aceste carii apar la o vârstă fragedă afectând dantura de lapte a copiilor nu înseamnă că sunt inofensive și că trebuie trecute cu vederea, deoarece netratarea lor poate avea consecințe serioase asupra dezvoltării ulterioare a danturii celor mici. Comportamentul prevăzător al părinților îi va feri pe copii de probleme nedorite în viitor.

Articol scris de Dr. Adrian Petcu, MB Dental Junior

Skills

Posted on

14 September 2022

Pin It on Pinterest

Share This