Prima vizită la dentist: la 1 anișor

Pentru toți părinții care nu știu când ar trebui să meargă pentru prima dată cu copilul la dentist, răspunsul este: la prima aniversare, deci la 1 anișor. Este sfatul Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, pe care îl împărtășesc majoritatea specialiștilor, întrucât s-a constatat că frecvența cariilor dentare în rândul copiilor mai mici de 2 ani este tot mai mare.

Deși unora dintre părinți li s-ar putea părea prea devreme, trebuie să înțelegem că nu e deloc așa. Cu diversificarea hranei celui mic la 6 luni, bacteriile ce produc cariile au timp să își facă de cap fără probleme până la vârsta de 1 an. Mai mult decât atât, chiar dacă în cursul vizitei la dentist nu sunt depistate probleme, consultul reprezintă totuși o ocazie foarte bună pentru părinți de a afla informațiile necesare cu privire la igiena orală a copilului, suptul degetului și neplăcerile pe careacest obicei le poate atrage, importanța îngrijirii dinților de lapte pentru dinții permanenți, relația dintre alimentație și dentiție etc.

În cazul în care părinții doresc să-l ducă pe copil la dentist, dar nu s-au hotărât unde, selecția se poate face foarte ușor. Întâi, e bine ca adulții să se documenteze asupra cabinetelor unde activează specialiști în stomatologia pediatrică. Apoi, ei pot da un telefon, pentru a întreba, spre exemplu, la ce vârstă ar trebui să meargă cu copilul la dentist. Dacă răspunsul este la 1 an, se pot adresa cu încredere clinicii respective.

De la medicul dentist, părinții vor putea afla ce pași trebuie să urmeze pentru a respecta regulile igienei orale a celor mici, cum să acționeze în caz de urgență, cum se va dezvolta dentiția copilului în următorii ani ș.a.m.d. Stomatologul va răspunde specific oricăror întrebări sau nelămuriri, de îndată ce-l va fi observat pe micuțul pacient. Întlnirea trebuie, desigur, să fie una deschisă și prietenoasă, pentru a-i asigura tot confortul necesar copilului.

La sfârșitul vizitei, părinții se vor fi documentat despre: dezvoltarea dentiției copilului, responsabilitățile lor în vederea acestei bune dezvoltări, grila de igienă orală pe care trebuie să o respecte, problemele dentare ale celui mic sau cele la care este susceptibil.

Nu în ultimul rând, întâlnirea copilului cu medicul dentist la o vârstă fragedă îl va feri de riscul dezvoltării pe viitor a unei stări de anxietate față de acesta.

Dr. Elena Amariei, medic stomatolog MB Center 4 Kids

Skills

Posted on

17 October 2018

Pin It on Pinterest

Share This