În practica pedodontică, managementul cariei dentare trebuie să fie bine condus printr-o bună profilaxie si un tramament restaurator adecvat astfel încat copilul să ajungă la maturitate fără frică de stomatolog si cu o bună toleranţă în vederea următoarelor tratamente dentare.
Nu este nici necesar, nici practic să oprim copiii de la consumul de dulciuri, dar este posibil sa îi convingem să le consume o dată pe zi, după mesele principale.
Formele periculoase de alimente se caracterizează prin incorporarea zahărului în produse lipicioase cum sunt dropsurile, bomboanele fondante, caramelele, prăjiturile lipicioase, dar mai ales îngheţata, a cărei temperatură joasă determină modificări importante în structura cristalină a smalţului care favorizează caria dentară. De asemenea, consumul de alimente foarte fierbinţi poate avea un efect negativ prin accelerarea degradării zahărului. Efectul devine si mai nefavorabil dacă ingerarea alimentelor fierbinţi este urmată de consumul băuturilor reci, deoarece scăderile bruşte determină apariţia unor defecte microscopice care, prin repetare, pot favoriza apariţia leziunilor carioase.
Metode de prevenire a cariei dentare
Un rol esenţial în îndepartarea plăcii bacteriene îl au periuţele de dinţi, care pot fi manuale sau mecanice.
Se recomandă două periaje pe zi, unul dimineaţa si altul seara, periajul principal să fie cel de seara . Curăţarea periodică a suprafeţei dorsale a limbii prezintă o mulţime de avantaje, se efectuează cu ajutorul periuţelor dentare obişnuite, sau cu mijloace special fabricate- răzuşele de curăţat limba, cu sau fără pasta de dinţi.
Cu toate că periajul dentar este cea mai utilizată metodă de control mecanic al plăcii bacteriene, periajul singur nu poate înlătura placa bacteriana in mod corespunzător de pe toate suprafeţele dinţilor.
Aţa dentară sau dental floss-ul este recomandată pentru curăţarea mecanică a spaţiilor interdentare.
Fluorul este folosit în tratamentul profilactic al cariei dentare prin administrare locală sau generală.
Indicaţiile fluorizării locale (în cabinetul stomatologic) sunt:
- La dinţii permanenţi în primii doi ani posteruptiv;
- La dentiţia de lapte, în tratamentul cariei de biberon, este permisă doar după vârsta de 2 ani;
- Cand exista explozii de carii sau multiple zone de demineralizare, constatate clinic;
- La purtatorul de aparate ortodontice.
Fluorul se poate aplica profesional prin badijonare sau prin intermediul conformatoarelor.
România nu se află printre ţările în care alimentele sunt fluorizate, aşadar nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la riscul de intoxicaţie.
Sigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare din şanţuri si fosete, care reprezintă, în esenţă, izolarea dinţilor din mediul exterior prin aplicarea şi menţinerea unui material pe suprafaţa de smalţ.
Bunele obiceiuri privind igiena şi nutriţia ,încă din primii ani de viaţă sunt cele mai eficiente în profilaxia cariilor.
Dr. Alis Costache- Stomatologie pediatrică Mb Dental Junior