Cum prevenim conflictele în izolare? 3 metode la indemana (perioada starii de urgenta COVID19) text si video

Copiii sunt în ultima vreme mai nervoși, frustrați și la fel suntem și noi, adulții? După 6 săptămâni de izolare e și normal. Izolarea și interdicțiile de ieșire sunt experiențe noi și nemaiîntâlnite pentru noi, deci e normal să fim frustrați, furioși, anxioși, îngrijorați, mai ales pentru că avem libertatea îngrădită și nu ne place să nu putem fi complet în controlul vieții noastre. Cu toate acestea, e important să ne reamintim că regulile impuse sunt făcute spre binele nostru și putem folosi aceste săptămâni din izolare pentru a ne apropia psihologic și emoțional de partenerul nostru de viață și de copiii noștri.

Publicată de MB Dental Junior pe Joi, 23 aprilie 2020

Iată 3 metode de prevenție a emoțiilor negative și ale conflictelor din familie:

1. Asigurați-vă că aveți grijă de dumneavoastră și de relația cu partenerul.

Rețineți: dacă dumneavoastră ca părinți sunteți OK și echilibrați emoțional și copiii vor fi la fel. Primul pas este să vă acceptați emoțiile negative pe care le simțiți și să înțelegeți că sunt normale. Știu că sună utopic să găsești timp pentru tine într-o zi în care ai de făcut și mâncare de 3 ori pe zi și teme și curățenie și să te joci, dar sunt metode în a găsi timp liber. De exemplu, puteți să vă treziți dimineața înaintea copiilor și să vă beți cafeaua împreună, să discutați despre ceea ce simțiți, fricile voastre, dorințele voastre și să vă ascultați unul pe altul fără să vă judecați, ci cu multă empatie. Discutați așa cum o făceați pe vremuri când erați cei mai buni prieteni și aveați o lume la picioarele voastre, faceți-vă planuri împreună și oferiți-vă iubire, înțelegere, răbdare. Încercați să spuneți ”mulțumesc” mai mult în această perioadă și foarte specific, de ex. ”Mulțumesc că ai spălat vasele”, ”Mulțumesc că ai curățat cartofii”. Ajută foarte mult să îi transmiți partenerului că e iubit și că ceea ce face el e important pentru tine.

2. Păstrați rutina dinaintea pandemiei și setați niște obiective zilnice.

Astfel, stabiliți dimineața un program de lucru pentru dumneavoastră și de studiu pentru copii și după-masă un program de joacă comună cu toți membri familiei. Astfel și copiii vor fi mai organizați și vor ști exact la ce să se aștepte, nu vă vor deranja când aveți de lucru și vor aștepta cu nerăbdare momentul de joacă cu părinții.

Dacă aveți copii mici, încercați să stați cu schimbul cu ei pentru a vă atinge și voi obiectivele zilnice și a simți că ați realizat ceva. Făcând aceasta le veți transmite și copiilor că aveți situația sub control și nu vor avea tendința să se simtă frustrați.

De asemenea, veți avea nevoie de camere separate pentru activități de studiu și activități gălăgioase sau camere separate pentru copiii care știți că au tendința de a se lua la ceartă. Dacă acest lucru nu e posibil, fiecare să aibă măcar colțul lui de cameră în care să facă ce activități dorește fără a-l deranja pe celălalt.

3. Stabiliți niște reguli CLARE, de comun acord cu copiii.

Acestea se vor referi la cât timp petrece fiecare în activitate de lucru/studiu și activități liber alese. Puteți include aici și timpul vostru de relaxare al părinților și îi puteți încuraja pe copii să își găsească și ei ceva relaxant de făcut individual sau împreună în acel timp. E important să menționați și CINE, CE anume are de făcut în casă în fiecare zi și ce AI VOIE să faci sau NU. De exemplu, pentru a preveni certurile între copii puteți să decideți de comun acord ca între orele x și y, cel mic să nu îl deranjeze sub nicio formă pe cel mare care are de făcut teme sau să bată la ușă dacă dorește să îi spună ceva sau să îl roage ceva, iar cel mare are dreptul de a refuza. Asigurați-vă că aceste reguli sunt constant întărite și că toată lumea le respectă.

În speranța că am reușit să vă ajut să preveniți conflictele din familia voastră și să vă apropiați cu cei dragi, vă doresc zile cu zâmbete și voie bună!

Psiholog Dana Ryffel- MB Dental Junior

Skills

Posted on

2 May 2020

Pin It on Pinterest

Share This