Cum influențează alimentația sănătatea orală a copiilor noștri?
Alături de igiena orală, alimentația poate fi un prieten sau un dușman în lupta cu cariile. Dar totuși, cum să ne obișnuim copiii să facă alegeri sănătoase când vine vorba de alimente?
Psihologii spun că dacă cei mici sunt educați de la vârste fragede în spiritul unui stil de viață sănătos și echilibrat, este foarte probabil să își mențină acest comportament și pe măsura înaintării în vârstă. Asta înseamnă că noi, adulții, trebuie să fim pentru ei un exemplu pozitiv și să învățăm la rândul nostru, să facem alegeri înțelepte în ceea ce privește alimentația. Noi vă oferim mai jos câteva sfaturi!
- Oferiți celor mici ca și gustări fructe și legume proaspete – mere, banane, fructe de sezon – sunt sănătoase și potolesc pofta de dulce. Legumele pot fi tăiate sub formă de bastonașe, astfel fiind mult mai atractive
- Alegeți lactatele – conțin calciu – important pentru oase și dinți sănătoși. Brânzeturile consumate la finalul mesei ajută la neutralizarea acizilor și protejează impotriva cariilor.
- Consumați și învățați-i pe cei mici să consume apă!
Ce să evitați?
- Dulciurile cu zahăr (ciocolată, biscuiți, caramele, bomboane): mai importantă decât cantitatea de zahăr consumată este frecvența cu care e consumată – cu cât mai rar, cu atât mai bine!
- Sucurile acidulate – conțin o cantitate mare de zahăr
- Sucurile naturale de fructe – și acestea conțin o cantitate mare de zahăr, de aceea este mai recomandată consumarea fructului ca atare!
Profitați din plin de ce vă oferă natura! Alegeți înțelept și…să ne zâmbim cu bine!