Erupția dentară este procesul prin care dinții copilului apar rând pe rând, străpungând gingia. Cel mai devreme, procesul poate începe la vârsta de 3 luni iar cel mai târziu la 12 luni. În general, însă, dentiția se formează între 6 și 9 luni. Apariția tuturor celor 20 de dinți de lapte ai copilului poate dura câțiva ani.
Deși fenomenul este asociat fără excepție cu o recție dureroasă, părinții trebuie să știe că durerea pe care o resimt cei mici este diferită de la un copil la altul. De asemenea, deși starea de nervozitate a copilului indică durerea provocată de umflarea gingiei, e bine să înțelegem faptul că dintele nu rupe efectiv gingia, ci că, în perioada respectivă, în organism se eliberează substanțe ce duc la moartea și la separarea ulterioară a celulelor din gingie pe unde dintele urmează să crească. De aceea, există copii care suportă foarte bine procesul.
Printre simptomele erupției dentare se numără: gingia umflată și iritată, secreția salivară abundentă, nervozitatea și iritabilitatea celui mic, refuzul acestuia de a mânca, insomnia, plânsul. În ciuda unor opinii larg răspândite, nu s-a demonstrat că stările febrile sau diareea ar fi cauzate de erupția dentară. În schimb, o reacție comună a bebelușilor este aceea de a-și mesteca degetul sau jucăriile și, uneori, de a se trage de urechi pentru a îmblânzi durerea. În mod normal, aceste simptome survin cu 3-5 zile înainte de apariția dintelui și dispar imediat după aceea.
Pentru atenuarea durerii, pot fi administrare comprese reci, cu condiția de a nu expune prea mult gingia copilului la rece. Îl puteți lăsa să își mestece degetul sau jucăriile, în măsura în care acestea din urmă nu prezintă riscul de a putea fi înghițite de cel mic. Achiziționarea unor dispozitive din materiale special concepute pentru această problemă poate fi și ea o soluție. Cu toate acestea, dacă durerea nu încetează după apariția dintelui sau dacă simptomele bebelușului sunt atipice, adresați-vă medicului pediatru sau stomatolog, întrucât, în anumite cazuri, pot fi prescrise antiinflamatoare.
Să ne zâmbim cu bine!