Funcțiile dinților noștri

,

Fiecare grup de dinți are funcția sa raportată la forma și localizarea sa pe arcadă, iar aceasta diferă puțin în funcție de dentația la care facem referire. Iată funcțiile fiecărui grup distinct de dinți de lapte care sunt valabile și pentru dinții permanenți, cu câteva adăugiri.

Dinții temporari:

Grupul incisivilor centrali și laterali: acești dinti au funcția de a inciza alimentele, cu scopul de a introduce o cantitate optimă de mâncare în cavitatea orală, spre a facilita o masticație adecvată, ușoară a alimentelor ingerate;

Grupul caninilor: aceștia au mai mult funcția de sfâșiere a alimentelor și mai puțin de a le inciza, ceea ce este mai facil în cazul cărnurilor și a legumelor fibroase, pentru care incizarea este oarecum mai dificilă;

Grupul molarilor: aceștia au funcția de a realiza masticația, mărunțirea alimentelor dar și de a determina înălțimea ocluzală, care, în cazul cariilor severe ale molarilor, cu distrucția semnificativă a coroanei dintelui, pot micșora înălțimea ocluzală, ceea ce se poate observa extern printr-un etaj facial inferior (de la nivelul bazei nasului, până la punctul cel mai jos al bărbiei) micșorat.

Dinții permanenți:

Pentru grupurile incisivilor, caninilor și molarilor avem aceleași detalii ca la dinții temporari

Grupul premolarilor: împărtășesc funcția caninilor, acela de a sfâșia alimentele fibroase mai dure și a cărnurilor, ei făcând trecerea de la tipologia dentară de tip incizor (incisivi, canini), la cea de tip masticator (molarii) – premolarii reprezintă o fază intermediară între cele 2 tipologii.

Știați că?!

  • Coroana dinților de lapte este mai mică, mai rotunjită și cu relieful ocluzal mai estompat decât la dinții permanenți?
  • Rădăcinile dinților temporari sunt, de cele mai multe ori, mai scurte și mai apropiate (în cazul dinților pluriradiculari) decât la dinții definitivi?
  • Dentația permanentă prezintă în plus față de cea temporară un tip nou de dinte, anume premolarul, care reprezintă o fază intermediara între canini și molari?

 

Articol realizat de Dr. Adrian Petcu, MB Dental Junior

Skills

, , , , ,

Posted on

14 September 2021

Pin It on Pinterest

Share This