Știați că gura copiilor trebuie igienizată încă dinainte de primul dințișor? Haideți să aflăm împreună mai multe despre igiena dinților bebelușului dumneavoastră.
- Cum clasificăm periuțele de dinți si cum alegem periuta potrivita?
În funcție de consistența perilor din care sunt confecționate, periuțele pot fi de duritate mică (soft) – folosite la copii, de duritate medie și de duritate mare (hard).
Totodata ele pot fi manuale si electrice.
Când alegem periuța pentru bebelusul nostru, trebuie să ținem cont de următorii factori fiziologici:
- Perii să fie suficient de flexibili pentru a curăța dinții, fără a leza gingia și preferabil cu capetele rotunjite, întrucât cei ascuțiți vor leza gingia, iar cei turtiți nu vor îndepărta eficient placa bacteriană;
- Capul periuței să fie suficient de mic pentru a pătrunde în locurile mai greu accesibile din gură;
- Mânerul periuței să permită ținerea ei în mod confortabil;
Pentru bebelusi (0-2 ani) se recomanda folosirea periutelor sonice sub atenta indrumare a parintilor si doar la recomandarea medicului stomatolog.
- Cât de des schimbăm periuța de dinți?
Se recomandă schimbarea periuței lunar sau atunci când perii se încovoaie, dar nu mai rar de 3 luni. Trebuie reținut că indiferent de grija cu care igienizam periuța de dinți după fiecare spălare, bacteriile se adună pe ea, în timp.
Trebuie sa schimb periuta de dinti dupa o raceala?
După ce organismul a fost expus la un virus, creează anticorpi pentru combaterea virusului. Dupa perioada de recuperare, corpul bebelusului dvs. nu mai rămâne susceptibil la acea tulpină, deoarece exista in organism anticorpii necesari. În ceea ce privește reexpunerea, acel virus de pe periuța de dinți nu il va îmbolnăvi din nou. Dar dacă exista alte virusuri și bacterii pe suprafata periutei, se poate dezvolta o boală nouă, de aceea se recomanda schimbarea periutei dupa o raceala, infectie virala sau orice alta boala din cavitatea bucala.
- Cum întreținem periuța de dinți?
Periuta de dinți este un mediu propice pentru foarte multe bacterii. O periuța de dinți obișnuită poate găzdui peste 100 de milioane de tipuri de bacterii, inclusiv E. Coli, Staphylococcus Aureus, Streptococcus Mutans, Lactobacillus și multe altele; de aceea, trebuie să o igienizăm corect. Dupa fiecare utilizare, clatim bine periuta de dinti cu apa, pana eliminam toate resturile dintre peri, apoi o scuturam bine si o punem in locul in care o depozitam.
Multe persoane utilizează un capac de protecție sau o depozitează într-un spațiu închis, însă aceste tehnici sunt dăunătoare, întrucât favorizează înmulțirea bacteriilor și a altor microorganisme, datorită umezelii. De asemenea este recomandat să nu punem periuțele tuturor membrilor familiei în același loc (pahar sau recipient de depozitare), pentru a nu favoriza transmiterea bacteriană.
- Unde depozităm periuța de dinți între utilizări?
Periuța de dinți trebuie depozitata la o distanță medie de chiuvetă, în așa fel încât să nu poată fi stropita cu săpun și apă murdară de la spălarea mâinilor. De asemenea, nu trebuie să o punem în apropierea toaletei deoarece atunci când tragem apa, bacteriile din materiile fecale se împrăștie în mediul înconjurător și pot ajunge și pe perii periuței. ADA (American Dental Association) recomandă să ne clătim bine periuța după utilizare astfel încât toate resturile să fie eliminate, să o scuturăm puternic pentru a elimina excesul de apă, apoi să o depozităm în poziție verticală într-o cană sau suport pentru periuțe în așa fel încât să nu atingă celelalte periuțe și să se poată usca
Orice periuță, oricât de bună ar fi, nu înlocuiește un periaj corect efectuat!
- Ce pasta de dinți folosim?
Sursa:https://www.eapd.eu/uploads/files/EAPD_Fluoride_Guidelines_2019.pdf
Doza de fluor din pasta de dinti trebuie stabilita impreuna cu medicul stomatolog. Ghidurile europene de stomatologie pediatrica ne indica niste valori de referinta cum pot fi observate si in tabelul de mai sus, dar aceste doze pot fi ajustate de medic dupa un consult. In general, pentru copii pana la 2 ani trebuie sa folosim paste de dinti cu concentratie de fluor de 1000 ppm F. Pasta de dinti fara fluor este recomandata doar dupa un consult amanuntit copiilor care iau suplimente de fluor sau le este fluorizata mancarea si apa.
- Este necesară spălarea gingiilor si a dinților?
DA! Este important să spalam gingiile si dinții bebelusilor pentru a preveni apariția leziunilor carioase și a bolilor gingivale. Daca nu igienizam dinții timp de câteva zile se va depune placa bacteriana pe suprafețele dentare. În timp, aceasta demineralizează smalțul și contribuie la formarea cariilor. Periajul corect efectuat zilnic, asigură eliminarea plăcii bacteriene și prevenirea apariției leziunilor carioase.
- Cât de des trebuie să spăl copilul pe dinți?
Este recomandat să spălam pe dinții copilului de 2 ori pe zi. În literatura britanică apare și o regulă ușor de ținut minte, aceasta numindu-se regula 2/2, adică de 2 ori pe zi timp de 2 minute. Daca bebelusul nu are inca dinti, este important sa ii igienizam gingiile dupa fiecare alaptare, pentru a se obisnui cu acest ritual. Se poate folosi o periuta tip ”degetar” sau pur si simplu un tifon imbibat cu apa.
Nu uitati, cel mai important periaj din zi este cel de seară. Acest lucru se datorează faptului că în timpul nopții și al somnului, bacteriile din cavitatea bucală sunt la cel mai înalt nivel de activitate. Tocmai din cauza acestui lucru, periajul de seară trebuie efectuat pentru a menține interiorul gurii igienizat pe tot parcursul nopții.
- Cum periem dintii copilului in functie de varsta?
Ar trebui să începem să avem grijă de gura copilului de când acesta are doar câteva zile. Ștergeți ușor gingiile bebelușului utilizând un tampon de tifon. Acest lucru se practica după fiecare hrănire și înainte de culcare.
Dintii bebelusului tau vor incepe sa erupa intre 6 si 14 luni. La aceasta varsta se recomanda sa periați ușor dinții copilului dvs. cu o periuță de dinți moale, cu dimensiunea potrivita pentru copii (0-2 ani). Conform Asociatiei Europene de Stomatologie Pediatrica (EAPD) se recomanda folosirea pastei de dinți cu fluor de când copilului dvs. ii apar primii dintisori.
Pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, folosiți doar o cantitate mică de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de orez. Pentru copiii mai mari, folosiți o cantitate cat un bob de mazăre. Periați dinții copilului dvs. după micul dejun și înainte de culcare. Periati dintii si gingiile folosind miscari circulare, timp de 2 minute. Concentrați-vă pe molarii din spate, care prezintă cel mai mare risc carios.
Dacă vor, este bine să-i lasati să exerseze, dar asigurați-vă că urmăriți și periați toate suprafetele pe care le-au ocolit. Pentru a fi mai simplu si a va asigura ca periajul este efectuat corect, va recomand o apa de gura sau pasta de dinti cu indice de placa, care coloreaza depozitele de placa bacteriana de pe dintii copilului dumneavoastra si face spalatul pe dinti o activitate interesanta (daca copilul stie sa scuipe). Totodata, pentru a fi mai ușor de aproximat timpul periajului (2 minute), puteți alege melodia preferată a copilului și să o puneți în timp ce îi spalati dințișorii. O melodie durează în medie 2-3 minute, așa că ar fi o modalitate excelentă și totodată interactivă de a stimula copilul să doreasca sa se perieze.
Nu uitati, medicul stomatolog va poate ajuta sa alegeti periuta potrivita pentru copilul dumneavoastra si va poate arata cum sa periati dintii corect.
Articol scris de Dr. Cristina Mihălțan, MB Dental Junior