10 lucruri pe care nu le știai despre erupția dinților copilului tău

Puteți să ascultați intervenția domnului doctor Adrian Petcu pe această temă la radio EBS aici:

Probabil că ați auzit de termenul de erupție dentară și știți deja că există două tipuri de dinți: temporari și permanenți. În acest articol vă propunem să aflați noi informații interesante despre erupția dinților copiilor:

  1. Știați că termenii de ”dentație” și ”dentiție” nu sunt unul și același lucru?

Dentația este formula dentară constatată în momentul examinării (temporară, mixtă sau permanentă), iar dentiția este procesul evolutiv de formare și erupție (vârsta dentară), aceasta putând fi concordantă cu vârsta cronologică, precoce sau tardivă.

 

  1. Știați că între 6 și 12 ani există o perioadă intermediară, de dentație mixtă, în care avem prezenți pe arcadă atât dinți de lapte cât și dinți permanenți?

Dentația poate fi temporară, mixtă sau permanentă: între 6 luni – 6 ani apare dentația temporară, în următoarea ordine:

  • Seturile incisivilor centrali si incisivilor laterali – intre 6 – 12 luni;
  • Primul set de molari – intre 12 – 18 luni;
  • Setul caninilor – intre 18 – 24 luni;
  • Al II-lea set de molari – intre 24 – 30 luni.

 

  1. Știați că dentația permanentă erupe în doua faze?

Dentația permanentă începe de la vârsta de 6 ani și durează până la vârsta de 12 ani când sunt înlocuiți toți dinții primari, astfel finalizându-se perioada intermediară, dinții permanenți fiind ultimul set de dinți care va erupe pe parcursul vieții.

  • Faza I (înlocuirea incisivilor temporari cu omologii permanenți, între 6 – 9 ani):
  • Incisivul central inferior – între 6 – 7 ani;
  • Incisivul central superior – între 7 – 8 ani;
  • Incisivul lateral interior – între 7- 8 ani;
  • Incisivul lateral superior – între 7 – 8 ani.
  • Faza II (înlocuirea grupului lateral temporar canin, molar 1, molar 2 cu omologii permanenți, între 9- 12 ani):
  • Canin inferior, Molar 1 superior – la 9 ani;
  • Molar 1 inferior, Molar 2 superior – între 10 – 11 ani;
  • Molar 2 inferior, Canin superior – între 11 – 12 ani.

  1. Știați că între 3 și 6 ani copiii ar trebui să aibă 20 de dinți?

La vârsta de 6 ani erupe primul set de molari permanenți, următorul set erupând la 12 ani.

 

  1. Știați că dinții temporari pot erupe mai devreme la fete?

Erupția mai rapidă a unui dinte temporar nu este un motiv de îngrijorare. Există cazuri în care unii dinți erup mai devreme cu 1 – 2 luni, în special în cazul fetelor, care au, în general, o erupție mai precoce a dinților de lapte, comparativ cu băieții.

 

  1. Știați că dinții permanenți mai pot fi clasificați și după un alt criteriu și anume dacă înlocuiesc în erupția lor un dinte de lapte?
  • Dinții permanenți succesori (incisivii centrali si laterali, caninii, premolarul 1 si premolarul 2) înlocuiesc toți dinții temporari (incisivii centrali și laterali, caninii, molarii 1 si 2);
  • Dinții permanenți accesori (molar 1 la 6 ani, molar 2 la 12 ani si molar 3, “de minte”, între 18 – 24 ani) erup în spatele dinților succesori);

 

  1. Știați că e normal ca dinții să întârzie să apară timp de 6 luni, dar dacă termenul e depășit e recomandat un control stomatologic?

Erupția întârziată a dintelui temporar se poate datora unei agenezii dentare – situație particulară în care nu se formează mugurele din care să se dezvolte mai departe dintele de lapte; sau, mai rar, se poate datora unei lipse de spațiu pe arcadă. O radiografie poate identifica erupția întârziată, iar un control stomatologic poate interveni pentru a o trata.

Întârzieri în eruptie mai mari de 1 an sunt patologice, în sensul că pot avea ca și cauză o îngustare a a spațiului prin înclinarea dinților vecini pe arcadă sau o posibilă agenezie dentară – nu se formează mugurele dintelelui permanent.

 

  1. Știați că eruptiile mai rapide se pot datora extracțiilor precoce, infecțiilor sau proceselor carioase ale dinților de lapte?

 

  1. Știați că durerea pe care o resimt cei mici atunci când erup dinții este diferită de la un copil la altul?

Deși starea de nervozitate a copilului indică durerea provocată de umflarea gingiei, e bine să înțelegem faptul că dintele nu rupe efectiv gingia, ci că, în perioada respectivă, în organism se eliberează substanțe ce duc la moartea și la separarea ulterioară a celulelor din gingie pe unde dintele urmează să crească. De aceea, există copii care suportă foarte bine procesul.

 

  1. Știați că nu toată lumea are molari de minte?

Unele persoane au toți cei 4 molari de minte, în timp ce altora le lipsesc 1, 2, 3 sau chiar toți, termen numit anodonție. Comparat cu acum 50-100 de ani, datorită alimentației procesate și a alimentelor care nu mai trebuie mestecate la fel de mult, se observă tot mai des scurtarea arcadelor maxilare și mandibulare și implicit lipsa erupției molarilor de minte, fie prin blocarea in interiorul osului, neavând loc unde să erupă pe arcadă, fie prin lipsa completă a dintelui, ceea ce se numește agenezie dentară.

Sperăm că toate aceste informații vă vor ajuta să aveți grijă de dinții copiilor dumneavoastră! Pentru mai multe informații sau răspunsuri la întrebări, vă invităm la webinarul ”Dinții bebelușului tău de la A la Z: erupție, igienă și gestionarea durerii” desfășurat pe 1 octombrie de la ora 18 pe Zoom. Vă puteți înscrie la webinar completând următorul formular: https://forms.gle/jNAfdVPvTdCTV5tp8

Articol realizat de Dr. Adrian Petcu, MB Dental Junior

Pin It on Pinterest

Share This