Demineralizarea dinților temporari

, ,

De-a lungul vieții, dinții sunt expuși riscului de demineralizare, datorită poziționării lor anatomice și a expunerii lor constante la alimente, băuturi și flora microbiană.

Ascultați intervenția doamnei dr. Cristina Mihălțan la radio EBS:

Ce este demineralizarea dentară?
Demineralizarea este procesul de îndepărtare a ionilor minerali din cristalele de hidroxiapatită ale țesuturilor dure (smalț). Restaurarea acestor ioni minerali se numește remineralizare. Ambele procese au loc pe suprafața dintelui și un număr substanțial de ioni minerali pot fi pierduți fără a distruge integritatea dentară, dar e de așteptat o sensibilitate ridicată la cald, frig, presiune și în unele cazuri durere. Demineralizarea este un proces reversibil; prin urmare, cristalele de hidroxiapatită parțial demineralizate din dinți pot crește până la dimensiunea inițială dacă sunt expuse la medii orale care favorizează remineralizarea.

Ce cauzează demineralizarea dentară?
Demineralizarea este cauzată de expunerea prelungită a dinților la mediul acid. Această expunere poate fi din cauza unui regim alimentar dezorganizat, sau a unei igiene precare. Cauzele cele mai frecvente care duc la apariția demineralizării:
– aportul mare de acid citric (portocalele, mandarinele, lămâile)
– consumul ridicat de zahăr și băuturi acidulate
– o dieta bogată în lactate fermentate (iaurtul, laptele bătut sau chefirul)
– problemele digestive (refluxul gastrointestinal, apare la diabetici si persoanele obeze)
– placa bacteriană: depusă în exces pe dinți și neîndepărtată periodic.

Cum poate fi tratată demineralizarea?
Demineralizarea poate fi oprită sau inversată, în special în stadiul incipient. Saliva, terapia cu fluor, controlul dietei și bacteriile probiotice sunt factori preventivi pentru demineralizarea dinților. Compozitele dentare care conțin diferite forme de fosfați de calciu și fluor se folosesc în cazurile avansate de demineralizare.
Saliva este considerată unul dintre cei mai importanți factori biologici în restabilirea PH-ului bucal. Pe lângă funcția sa de curățare și antibacteriană, saliva acționează ca o sursă constantă de calciu și fosfat care inhibă demineralizarea dentară în perioadele de pH scăzut și ajută remineralizarea dinților atunci când pH-ul revine la starea neutră. Totodată saliva furnizează în mod constant fluor pe suprafața dintelui; fluorura salivară este un jucător cheie în prevenirea demineralizării dinților și în creșterea remineralizării.

Care este cea mai eficientă metodă de prevenire a demineralizării?
Cea mai eficientă metodă de prevenire a cariilor și implicit a demineralizărlor este prin utilizarea fluorului local, din pasta de dinți, dar mai ales din fluorizarea topică făcută în cabinetul medicului stomatolog. În plus, sfaturile dietetice și instrucțiunile de igienă orală oferite de medicul stomatolog în cabinet sunt esențiale pentru obținerea unor rezultate bune, de durată.

Așadar, dacă copilul dumneavoastră are demineralizări dentare, îl așteptăm la cabinet pentru un consult, o fluorizare și niște sfaturi personalizate pentru îngrijirea dinților.

Să ne zâmbim cu bine!

Articol scris de Dr. Cristina Mihălțan, MB Dental Junior

Skills

, , ,

Posted on

28 April 2022

Pin It on Pinterest

Share This