În popor circulă multe mituri despre dinți, iar în acest articol îmi propun să vă vorbesc despre cele mai frecvente. Dacă doriți, puteți să ascultați intervenția mea la EBS Radio pe această temă, aici:
Iată cele mai frecvente mituri:
1. Nu trebuie să avem grijă de dinții temporari înainte de a erupe.
FALS! Dinții copiilor nu apar prin magie într-o zi. Ei se dezvolta in interiorul oaselor maxilare, de aceea trebuie să oferiți îngrijire adecvată gingiilor înainte ca acestia să erupă. Ar trebui să ștergeți gingiile bebelușilor după ce aceștia mănâncă, chiar dacă aceștia consumă doar lapte praf sau sunt alaptati.
2. Dinții temporari nu sunt prea importanți pentru că în cele din urmă se vor pierde.
FALS! Dintii de lapte sunt foarte importanti! Acestia oferă spațiul necesar pentru ca dinții permanenți să se alinieze și să crească în mod corespunzător. Cariile dinților temporari – dacă nu sunt tratate imediat – pot provoca pierderea lor mult mai devreme decât este natural, rezultând un spațiu. Dacă se întâmplă acest lucru, se poate realiza un menținetor de spațiu artificial până când dintele permanent crește, dar dinții de lapte sunt cei mai buni mențintori naturali de spațiu. Totodata, trebuie sa stiti ca si dintii temporari au aceeasi structura ca si dintii permanenti, adica sunt alcatuiti din smalt, dentina, cement si pulpa dentara. Ceea ce obsevam in cavitatea bucala a copilului este coroana dentara, iar acaesta se continua cu radacina dintelui care se afla subgingival, in os. Aceasta radacina se resoarbe odata cu dezvoltarea dintelui permanent.
3. Nu e important când mă spăl pe dinți.
FALS! Deși recomandăm fiecăruia dintre pacienții noștri să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, periajul la o anumită oră are un impact asupra sănătății bucale. Noaptea, când dormim, glandele noastre salivare produc mai puțină salivă. În timpul zilei, fluxul nostru de salivă este mai mare și oferă un efect de curățare pe care nu îl obținem noaptea. În general, cei cu gura uscată (fie în mod natural, fie din cauza medicamentelor) au mai multe carii, deoarece au mai puțină salivă naturală care își curăță gura și spală particulele de mâncare. Așadar, atunci când nu ne spălăm pe dinți noaptea înainte de culcare, acele particule de mâncare stau pe dinți toată noaptea și contribuie la apariția placii bacteriene si a cariilor dentare în timp. Periajul dimineața nu numai că luptă împotriva cariilor, ci ajută și la combaterea respirației urât mirositoare. În plus, alegerea dietei joacă un rol esențial în sănătatea orală. Se recomandă periajul imediat după consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați pentru a preveni apariția cariilor.
4. Pasta de dinți cu fluor nu e recomandată copiilor.
FALS! Folosirea pastei de dinti cu fluor (doza recomandata de medicul stomatolog), ajută la remineralizarea smaltului dentar. Nu trebuie neglijata nici folosirea apei de gura si a atei dentare, care sunt mijloace complementare pentru o igiena orala buna.
5. Trebuie să merg la dentist doar când mă doare.
FALS! E esențial să mergem la consult la stomatolog încă de la primii dințișori. Astfel, putem obișnui copiii cu mediul stomatologic dinainte de a avea nevoie de tratamente și ne asigurăm că atunci când va fi nevoie, vor reveni fără frică. În plus, un control periodic o dată la 6 luni va identifica eventuale probleme dentare ce pot fi depistate și rezolvate din timp, fără costuri mari de timp și de bani.
In concluzie, vizitele regulate la medicul stomatolog si pastrarea unei igiene bucale corespunzatoare sunt cele mai simple metode prin care ne putem asigura ca dintii copiilor sunt in regula.
Articol realizat de Dr. Cristina Mihălțan, MB Dental Junior