Stomatologia pediatrică ieri și azi

, ,

În articolul de azi vă vom vorbi, în linii mari, despre cum s-a schimbat vizita la cabinetul stomatologic pentru pacienții copii. În acest sens, veți afla ce fel de îmbunătățiri au apărut în ceea ce privește aspectul tehnologic și cum au evoluat aparaturile și materialele pe care le folosim, atitudinea doctorilor și schimbarea concepției vis-a-vis de importanța dinților de lapte cât și atitudinea și înțelegerea părinților.

 

În primul rând, din punct de vedere al tehnologiei, trebuie să vorbim despre materialele folosite azi în sfera stomatologiei, atât cele folosite în realizarea tratamentelor, cât și cele din construcția aparaturilor și a instrumentelor stomatologice. În acest sens, aparatele și instrumentele folosite în cabinetul stomatologic au devenit mai silențioase și mai compacte, facilitând accesul usor în cavitatea orală dar și liniștea pacientului, iar pe partea materialelor folosite în cadrul manoperelor, ele au devenit mai puțin toxice, mai usor de manevrat și mai biocompatibile.

În al doilea rând, s-a îmbunătățit atitudinea cadrelor medicale care sunt mult mai orientate către liniștea tinerilor pacienți, evitând pe cât posibil crearea sau sporirea anxietății spre a-i ajuta să prindă încredere și să-și gestioneze mai ușor fricile și reținerile. Aici vine în ajutor și prezența psihologului din cabinetul stomatologic care ne ajută să prevenim și să intervenim în cazul anxietății de stomatolog. Tot aici trebuie să menționăm și schimbarea concepției doctorilor față de importanța dentației temporare și anume că nu se recurge atât de ușor și de repede la a extrage un dinte de lapte cariat doar pentru că este dinte temporar și urmează să fie înlocuit oricum de unul permanent. Se încearcă, pe cât posibil, să se mențină dinții de lapte până la sau cât mai aproape de vârsta fiziologică de exfoliere când dintele începe să se miște și trebuie extras, pentru a face loc celui permanent.

În ultimul rând, s-a schimbat atitudinea și înțelegerea părinților din ziua de azi față de sănătatea dinților temporari ai copiilor. Aici se văd îmbunătățiri majore, foarte mulți părinți mergând încă de la primii dinți la consultația primară, cu atât mai mult pentru a repara dințișorii cariați, dar și pentru a realiza controlul periodic și terapii profilactice care includ periaje profesionale, fluorizări, chiar și detartraje când situația impune această manoperă. S-a schimbat și înțelegerea lor în ceea ce privește importanța dentației temporare, documentându-se și întrebându-ne în cabinet despre vârstele de erupție, tehnica și frecvența periajelor de acasă, cât și manopera de sigilare a dinților pentru prevenirea cariilor.

Dacă v-am convins, vă așteptăm cu mare drag la un consult în cadrul clinicii MB Dental Junior!

Articol realizat de Dr. Petcu Adrian, MB Dental Junior

Skills

,

Posted on

20 April 2022

Pin It on Pinterest

Share This