Cum rezolvăm conflictele intre frati? (perioada izolare din starea de urgenta COVID19) text si video

Conflictele între frați apar, indiferent dacă e izolare sau nu. Cel mai important e să îi învățăm pe copii să gestioneze conflictele, nu le dăm noi de fiecare dată soluția, să le spunem să înceteze, să le luăm obiectul pentru care se luptă sau îi trimitem în camera lor. De asemenea, nu e ok nici să ne străduim să aflăm cine a început, să îi ținem partea unuia dintre copii, să pedepsim toți copiii sau să îi învățăm să spună automat ”îmi pare rău” pentru că toate aceste metode de reacție la conflict îl vor face pe copil dependent de tine ca părinte pentru gestionarea conflictului și îl vor frustra, dându-i impresia că el nu știe să își gestioneze singur conflictele, că nu are voie să aibă un conflict sau că ești mereu împotriva lui.

Și atunci ce ar trebui să facem?

Începeți discuția cu unul dintre copii, în timp ce celălalt ascultă, apoi treceți la al doilea copil, punând aceleași întrebări:

  1. Clarificăm sentimentele: Cum te simți? Cum te-ai simțit?
  2. Înțelegem ce dorește fiecare și de ce: Ce s-a întâmplat? Cum s-a întâmplat? Cum ai reacționat? Ce ai spus? Celălalt cum a reacționat? De ce crezi că a reacționat așa? Ce dorești tu? De ce?
  3. Găsim soluția: Ce ați putea face în așa fel încât să câștigați fiecare cât mai mult?

Lăsați copiii să găsească singuri soluții la problemele lor și pentru a preveni următoarele conflicte, stabiliți împreună reguli referitoare la ce jucării se împart și ce jucării NU se împart. De asemenea, puteți stabili reguli de tipul:

-Dacă dorești o jucărie o ceri, nu o smulgi.

-Proprietarul decide dacă o împarte sau nu.

-Jucăriile împrumutate se duc înapoi de unde au fost luate.

-Cine a pus primul mâna pe jucărie decide dacă o împarte sau nu.

-Nu lovim și nu vorbim urât: ”La noi în casa nu ne jignim și nu folosim astfel de nume.”

– Învățați-i să spună: ”Dacă te mai porți așa, aleg să plec de lângă tine. Asta e ceea ce vrei?” și dacă comportamentul continuă, să plece.

Sperând la cât mai puține conflicte, vă dorim mult succes și zâmbete fericite!

Psiholog Dana Ryffel- MB Dental Junior

Publicată de MB Dental Junior pe Joi, 23 aprilie 2020

Skills

Posted on

2 May 2020

Pin It on Pinterest

Share This