Fiecare parinte trebuie sa stie aceste 7 lucruri despre periajul dintilor la copii (text si video)

,

1.Este cu adevărat necesară spălarea dinților?

DA! Este important să vă spălați pe dinți pentru a preveni apariția leziunilor carioase și a bolilor gingivale. Refuzul de a te spăla pe dinți, sau refuzul copilului de a se spală pe dinți timp de câteva zile duce la acumularea și depunerea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare. În timp, placa bacteriană demineralizează smalțul și contribuie la formarea cariilor. Periajul corect efectuat zilnic, asigură eliminarea plăcii bacteriene și prevenirea apariției leziunilor carioase.

2.Cât de des trebuie să mă spăl pe dinți?

Este recomandat să ne spălam pe dinți de 2 ori pe zi. În literatura britanică apare și o regulă ușor de ținut minte, aceasta numindu-se regula 2/2, adică de 2 ori pe zi timp de 2 minute.

3.Periajul înainte sau după micul dejun?

Cea mai bună perioadă pentru a spăla copii pe dinți ar fi înainte de micul dejun sau la o oră după acesta. Imediat după masă, în gură se acumulează o mare cantitate de acid care demineralizeză temporar smalțul dinților. Dacă spălăm copii pe dinți imediat după masă riscăm să lezăm dințișorii copilului.

4.Care este cel mai important periaj din zi?

Cel mai important periaj din zi este cel de seară. Acest lucru se datorează faptului că în timpul nopții și al somnului, bacteriile din cavitatea bucală sunt la cel mai înalt nivel de activitate. Tocmai din cauza acestui lucru, periajul de seară trebuie efectuat pentru a menține interiorul gurii igienizat pe tot parcursul nopții.

DE REȚINUT:

Periajul nu trebuie să aibă loc imediat după masă. În timpul mesei și în special atunci când consumăm alimente care conțin mult zahăr, peretele exterior al dintelui „se înmoaie” datorită demineralizării. De aceea recomandăm ca periajul de după masă să aibă loc la un interval de o oră după terminarea mesei.

Este recomandat persoanelor care consumă dulciuri să o facă într-o anumită perioadă a zilei, adică să concentreze consumul dintr-o anumită zi într-o singură etapă; astfel încât, atunci când va realiza periajul dentar să poată fi curățată eficient suprafața dinților.

Pentru a fi mai ușor de aproximat timpul periajului (2 minute), puteți alege melodia preferată a copilului și să o puneți în timp ce își spală dințișorii. O melodie durează în medie 2-3 minute, așa că ar fi o modalitate excelentă și totodată interactivă de a stimula copilul să se perieze.

Sa ne zambim cu bine!

Dr. Cristina MIhaltan- Mb Dental JUnior Cluj

Publicată de MB Dental Junior pe Joi, 9 aprilie 2020

Skills

Posted on

7 April 2020

Pin It on Pinterest

Share This