Dr. Cristina Mihălțan, medic specialist pedodont al clinicii MB Dental Junior răspunde celor mai frecvente întrebări legate de pasta de dinți la copii:
1. Ce pastă de dinți să alegem pentru copiii noștri? Cu fluor sau fără fluor?
Dr. Cristina Mihălțan: Cu siguranță cu fluor! Faptul că copiii nu au voie fluor în pasta de dinți este un mit. Fluorul ajută la remineralizarea smalțului dentar.
2. De cât fluor au nevoie copiii?
Dr. Cristina Mihălțan: Dacă au un risc carios crescut, medicul dentist vă poate prescrie un tratament de fluorizare la fiecare 6 luni și o pastă de dinți cu fluor pe care să-l utilizați în mod regulat acasă. Aportul optim de fluor provine din alimente, apă (dacă aceasta este fluorizată) suplimente și cabinetul stomatologic. Concentrația fluorului din pastele de dinți este diferită în funcție de vârstă: până la 1000 ppm F în pastele de dinți pentru copii și peste 1400 ppm F în pastele de dinți pentru adulți.
3. Ce brand de pastă de dinți recomandați?
Dr. Cristina Mihălțan: Orice pastă de dinți care conține 1000 ppm F.
4. La ce trebuie să fim atenți atunci când spălăm copiii pe dinți?
Dr. Cristina Mihălțan: La copii sub vârsta de 6 ani, utilizarea pastelor de dinti fluorurate trebuie să țină seama de următoarele:
– periajul se realizeaza sub supravegherea parintilor;
– aplicarea pastei se face de catre un adult;
– pe perie se aplica o cantitate mica de pastă, cât un bob de mazăre (5 mm pastă);
– Peste vârsta de 6 – 7 ani se pot utiliza paste de dinti din gama Junior (peste 1000 ppm).
5. Există reacții adverse la fluor?
Dr. Cristina Mihălțan: Fluorul este sigur şi eficient atunci când este utilizat conform instrucţiunilor, dar poate fi periculos în doze mari (nivelul de dozare pentru a fi toxic variază în funcţie de greutatea persoanei). Intoxicațiile cu fluor sunt foarte rare astăzi, deși supraexpunerea cronică poate dăuna dezvoltării oaselor și dinților la copiii mici. Din acest motiv, este important ca părinţii să supravegheze cu atenţie utilizarea de către copii a produselor care conţin fluor şi să aibă grijă ca produsele fluorurate sa nu fie la îndemâna copiilor, în special a copiilor sub vârsta de 6 ani. Excesul de fluorură poate provoca defecte ale smalţului dintelui, care variază de la urme albe sau dungi până la decolorări maronii. Aceste defecte sunt cunoscute sub numele de fluoroză şi apar atunci când se formează dinţii.
6. Există metode de prevenire a supradozării?
Dr. Cristina Mihălțan: Da. Supravegheaţi copii până învaţă să se spele corect pe dinţi. Copiii cu vârsta mai mică de 6 ani sunt mai predispuşi să înghită pasta de dinţi în loc să o scuipe. Evitaţi pastele de dinţi aromate deoarece acestea tind să încurajeze înghiţirea pastei de dinţi, pastă ce conţine fluor.
7. Cum aflu dacă aportul de fluor este suficient pentru organism?
Dr. Cristina Mihălțan: Dacă beţi apă fluorurată, periajul regulat cu o pastă de dinţi fluorurată este considerat suficient pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi prevenirea cariilor, atât la adulţi, cât şi la copii. Dacă sursa de apă potabilă pe care o folosiţi nu are un aport suficient de fluor şi nu este fluorurată natural (concentraţia optimă este 1 parte la un milion), medicul dentist sau pediatru poate prescrie fluor sub formă de comprimate sau picături administrate zilnic pentru copilul dvs. Medicul dentist sau pediatru vă pot spune care este aportul necesar de fluor – nu ezitaţi să-i întrebaţi. Dacă beţi apă din sistemul public de alimentare, puteţi afla dacă este fluorurată dând telefon la staţia locală de distribuţie. Dacă apa potabilă provine din fântâna proprie, puteţi să o duceţi pentru analiză la o instituţie de mediu care oferă servicii de testare a apei.
Așadar, nu vă fie teamă să folosiți pasta de dinți chiar de la primii dințișori ai copiilor dumneavoastră!
Să ne zâmbim cu bine,
Echipa MB Dental Junior