Accidentele de joacă la copii

Iarna e un anotimp al sporturilor riscante. Uneori, chiar și a ieși din casă poate deveni o provocare, dacă nu suntem bine antrenați cu mersul pe gheață. Pe copii, însă, nu-i sperie nimic, așa că ei se aventurează mai cu seamă unde e gheața mai multă și zăpada mai mare. Înarmați cu săniuța, bobul, patinele, schiurile, snowboardul ș.a.m.d., cei mici se expun multor pericole din cauza numeroaselor accidente care îi pândesc. 6178499-jeune-fille-patinage-et-bonhomme-de-neige

Multe dintre aceste accidente de joacă au repercusiuni la nivelul cavității orale și pot duce la pierderea unuia sau a mai multor dinți, dacă părinții nu știu exact ce au de făcut în situații de urgență. De aceea, părinții trebuie să știe că, în situația unor traumatisme dentare, pot acorda ei înșiși primul ajutor până la prezentarea la medic. Spre exemplu, un dinte avulsionat poate fi salvat dacă e pus imediat în lapte sau ținut în propria salivă până când ajungem la dentist. Altfel, dintele moare după 15 minute. Prin urmare, dacă cel mic vine cu dintele în mână, nu panicați, urmați sfatul nostru și grăbiți-vă către medicul stomatolog! În cazul în care este vorba de un dinte de lapte, se renunță, de obicei, la varianta recuperării lui, însă e bine să îl duceți pe copil la dentist, fie și numai pentru o consultație rapidă, întrucât, uneori, acolo unde dintele pare să lipsească, el poate fi, de fapt, îngropat în gingie.

La copiii mai mari, e posibil să ne confruntăm mai degrabă cu dinți rupți, în general în zona incisivilor. Trebuie să știm, de asemenea, că buna recuperare a acestor dinți are cu atât mai multe șanse, cu cât dintele este mai tânăr. Vă recomandăm, de aceea, să nu amânați consultul stomatologic pentru mai târziu, înainte de a fi văzut opinia unui medic de specialitate.

Nu vă lăsați speriați nici de sângerările masive ale cavității orale a celor mici, întrucât aceasta este o zonă foarte vascularizată. Sângerări la nivelul buzelor, limbii sau gingiilor pot surveni în urma unor traumatisme, însă, de obicei, acestea se vindecă destul de repede, fără intervenție medicală. Dacă sunteți suspicioși cu privire la natura acestor sângerări, o vizită la stomatolog vă poate calma temerile.

Să sperăm, totuși, la o vacanță de iarnă fără incidente!

Dr. Elena Amariei, medic stomatolog MB Center 4Kids

Skills

Posted on

17 October 2018

Pin It on Pinterest

Share This