Obiceiurile vicioase sunt gesturile făcute de copil, repetate de multe ori în decursul unei zile în mod conștient sau nu, care au drept rezultat modificări ale aparatului dento-maxilar. Acestea modifică echilibrul muscular și tulbură creșterea osoasă, dând o nouă direcție de creștere și producând modificări de poziție a dinților.
Obiceiurile vicioase pot fi rezultatul unor trăiri intense ale copilului- sentiment de teamă, de nesiguranță, pot apărea din plictiseală sau din simpla dorință de a capta atenția părinților.
Printre cele mai întâlnite obiceiuri vicioase la copii se numără:
- SUCCIUNEA POLICELUI sau SUPTUL DEGETULUI:
Până la vârstă de 3 ani poate fi considerat normal, dar persistența obiceiului după această vârstă poate determina remodelarea deficitară a osului maxilar însoțită de asimetrii faciale, ocluzie deschisă asociată cu respirație orală și dificultăți de vorbire. Modificările asupra arcadelor dentare și maxilarului diferă în funcție de punctul de sprijin al degetului, intensitatea forței de sucțiune și presiune, durata și frecvența obiceiului. La o durată minimă de 4-6 ore/zi încep a se produce modificări dentare. Tratamentul începe în general la vârstă de 4-5 ani, înainte de erupția incisivilor permanenți.
- SUZETA
Modificările produse de sugerea suzetei asupra aparatului dento-maxilar sunt asemănătoare cu cele produse de sugerea degetului, dar mai atenuate. Trebuie știut că există și suzete ortodontice, cu o formă specială, ce scad efectele nefavorabile. Teoretic, renunțarea la suzetă este mult mai simplă decât renunțarea la suptul degetului, deoarece aceasta se poate scoate treptat, sau “se poate pierde”.
- INTERPUNEREA DE OBIECTE DURE ÎNTRE ARCADELE DENTARE
De cele mai multe ori este vorba de interpunerea obiectelor de scris (pix, stilou, creion), care se sprijină în general pe un incisiv inferior, care va fi malpoziționat, cu retracție gingivală, putând avea chiar și mobilitate accentuată.
- ASPIRAȚIA BUZEI INFERIOARE
Acest obicei determină o modificare de poziție a întreg grupului frontal superior și inferior. Totodată se poate observa buza inferioară care e inflamată și permanent crăpată, datorită umezirii ei continue.
- TICUL DE ÎMBUFNARE
Apare mai ales la copii mici, ca o reacție la o situație frustrantă, concretizându-se în împingerea mandibulei spre anterior și punerea buzei inferioare peste cea superioară. Acest tic, în timp, poate favoriza apariția unei anomalii dentare în care mandibula “crește” mai mult ca maxilarul și copilul mușcă invers.
- ROADEREA UNGHIILOR (ONICOFAGIA)
Acest obicei duce la înclinarea incisivilor superiori spre anterior, ceea ce favorizează o ocluzie deschisă. Trebuie depistată și decondiționată cât mai rapid, pentru a nu avea un impact negativ asupra aparatului dento-maxilar.
- BRUXISMUL
Este un fenomen destul de des întâlnit printre copii, estimându-se că între 14 și 20% dintre ei l-ar experimenta. Bruxismul reprezintă strângerea și frecarea cu putere a dinților de sus și a celor de jos. Problema apare la toate vârstele, inclusiv la adulți, fără deosebire de sex. Totuși, cel mai afectați sunt copiii, mai ales în perioadele de vârstă între 3-6 ani și 10-12 ani. Practicat constant și în lipsa tratamentului, acesta poate favoriza apariția zonelor de abrazie dentară (dinți tociți), a retracțiilor gingivale și dureri în zona urechilor și a capului.
Obiceiurile vicioase prezentate mai sus sunt cele mai des întâlnite și cu acțiuni grave asupra dezvoltării oaselor și a dinților. Cu cât depistarea acestor obiceiuri se face mai devreme, cu atât combaterea lor este mai simplă și mai rapidă.
Pentru o rezolvare eficientă este nevoie de o colaborare strânsă între copil-familie-medic specialist.
Articol scris de dr. Cristina Mihălțan, MB Dental Junior