Sigilările reprezintă o metodă nedureroasă de acoperire cu un material special a șențulețelor de pe fața ocluzală (cu care mestecăm) a dinților laterali, în vederea prevenirii apariției cariilor.
Sigilările se pot executa atât pe dinții de lapte, cât și, preferabil, pe cei permanenți, împiedicând depunerea resturilor alimentare și acumularea bacteriilor ce produc cariile. Odată cu apariția dinților permanenți, între 6 și 15 ani, copiii pot beneficia de această tehnică preventivă, cu condiția ca dinții să nu fie deja afectați de carii, situație în care este nevoie de realizarea în prealabil a unor obturații. Înainte de a sigila un dinte, se realizează un periaj profesional (fără a se folosi freza!), după care șanturile dintelui sunt acoperite cu un material fluid.
Întrucât statisticile arată că dinții persoanelor tinere sunt afectați de carii în proporție de aproape 50% pe partea ocluzală, sigilările reprezintă o metodă de prevenție demnă de luat în considerare, dar care nu înlocuiește rolul și importanța igienei orale zilnice (periaj cu pastă de dinți, ață dentară și apă de gură).
O sigilare are o durată de viață de câțiva ani, ea putând fi refăcută oricând cu ușurință, însă pacienții trebuie să respecte controlul stomatologic periodic (o dată la șase luni).
Dr. Elena Amariei, medic stomatolog pediatru MB Center 4Kids