Fiecare părinte trebuie să știe aceste 7 lucruri despre obturațiile la copii

,

Obturaţia sau plomba este o metodă de reconstrucţie a unui dinte deteriorat de carii, pentru a-i reda funcţia şi forma normală. Când execută o obturaţie, medicul dentist îndepărtează întâi ţesutul dentar afectat, curăţă zona, apoi astupă cavitatea cu material de obturaţie. În acest articol dorim să vă prezentăm 7 informații utile pentru fiecare părinte:

  1. De ce dentistii repară cariile copiilor?

Deși copiii folosesc un set de dinți pe care îi vor pierde în cele din urmă, acest set de dinți trebuie să supraviețuiască până când dinții permanenți erup. Unul din rolurile dinților temporari este să mențină spațiul pe arcadă, ceea ce ajută la asigurarea creșterii corecte a dinților permanenți. De aceea, igiena orală este importantă de îndată ce dinții unui bebeluș încep să erupă și deprinderea obiceiurilor de igiena orală ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă. În ciuda eforturilor depuse pentru a asigura o igienă dentară bună, uneori copii ajung să aibă carii. Tratarea cariilor la copii este foarte asemănătoare cu tratarea acestora la pacienții adulți, deoarece păstrarea sănătății dinților este cel mai important aspect.

2. Dinții temporari se tratează?

Deși dinții temporari (dinții de lapte) nu vor rămâne definitiv în gura copilului dvs., aceștia joacă un rol important în erupția dinților permanenți. Pentru a păstra sănătatea bucală a copilului dumneavoastră, medicul dentist va opta să curețe cariile dinților temporari și să umple cavitatea cu un material de obturație (plombă) sau să pună o coroniță.

3. Care sunt materialele de obturație pentru cariile dentare?

Ca și în cazul dinților permanenți, obturațiile dinților temporari pot fi realizate fie din ciment glasionomer, fie din compomer sau compozit, depinde de profunzimea procesului carios, de stadiul de evolutie al dintelui si de timpul pe care acesta il mai are de petrecut pe arcadă. Totodată, datorită inovațiilor în stomatologia pediatrică, sunt disponibile o variantă extinsă de materiale colorate din care se pot realiza obturațiile dinților temporari. În funcție de cât de multe daune a cauzat procesul carios, dentistul va obtura dintele sau va aplica o coroană pedodontică.

Copii ar trebui să continue să aibe o igienă orală bună atunci când au grijă de obturații sau coroane, indiferent dacă acestea au fost făcute pe dinții temporari sau pe cei permanenți.

4. Procesul carios se poate repeta

Deși medicul dentist lucrează foarte mult pentru a îndepărta toate cariile, uneori este o problemă recurentă. Dinții cu procese carioase în oglindă (între ei), chiar și cu îndepărtarea cariilor și obturații, au șanse mai mari de reapariție a cariei decât dinții cu procese carioase pe suprafețele expuse (ocluzale,vestibulare, palatinale/linguale). La reacutizarea cariilor, dentistul va trebui să curețe din nou cavitatea și să înlocuiască vechea obturație.

5. Traumele dentare și alte probleme necesită, de asemenea, obturații și coroane

Carierea dinților este doar un motiv pentru care copiii au nevoie de obturații. Dacă dintele a suferit un traumatism in urma căruia a rezultat o fisură/fractură, atunci acel dinte are nevoie de o obturație. Alte probleme includ dinții de formă incorectă, dinții subdezvoltați și dinții care s-au ciobit.

6. Uneori este necesară extracția

Păstrarea dinților temporari este o parte importantă a îngrijirii dentare pentru copii. Motivul principal se referă la menținerea spațiului potrivit pentru ca dinții permanenți să erupă. Cu toate acestea, uneori medicul dentist nu va avea altă opțiune decât să extragă dintele temporar mai devreme decât ar trebui și să folosească un menținător de spațiu.

7. Numărul de obturații dintr-o ședință depinde de copil

Unii copii stau cuminți și răbdători pe scaun pentru perioade lungi de timp, în timp ce alții nu. Noi ne dorim cel mai bun rezultat pentru copil și, dacă asta înseamnă să facem mai multe întâlniri pentru a trata cariile, atunci asta se va întâmpla. Furnizarea de îngrijire orală de calitate unui copil care plânge este foarte dificilă atât pentru copil, cât și pentru medic și părinți.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face ca părinte este să vă învățați copiii despre igiena orală adecvată și să continuați să îi programați la controale periodice și igienizări profesionale regulate pentru a minimiza riscul carios și procedurile invazive.

Articol realizat de Dr. Cristina Mihălțan, MB Dental Junior

 

Skills

,

Posted on

10 March 2021

Pin It on Pinterest

Share This