Dinții de lapte ai copiilor trebuie îngrijiți cu aceeași constanță cu care trebuie îngrijiți, mai târziu, și dinții permanenți, fiindcă de atenția pe care le-o acordăm celor dintâi va depinde și sănătatea celor din urmă. Având o funcție importantă în vorbire și masticație, dinții de lapte trebuie protejați încă de la apariția lor, prin metode care, până la vârsta de 1 an a copilului, vor exclude pasta de dinți.
Astfel, chiar înainte ca dințișorii de lapte să își facă apariția, părinții pot utiliza un tifon steril umezit în apă cu care vor îndepărta resturile de mâncare de pe gingiile și limba bebelușului. Apoi, când dinții de lapte încep deja să erupă, poate fi folosită o periuță de dinți cu peri foarte moi, însă cu pastă de dinți fără fluor, pe care o vom integra în igiena orală a copiilor la vârsta de 1 anișor. De la 2 ani, după cum ne recomandă ADA (American Dental Association), vom avea grijă să folosim și ața dentară pentru igiena orală a copiilor.
De asemenea, pentru o creștere corectă a dinților de lapte (în special a incisivilor), e recomandat ca bebelușii să nu fie lăsați să doarmă cu biberonul în gură. Pe perioada în care biberonul sau suzeta sunt folosite, părinții trebuie să verifice, desigur, ca acestea să fie întotdeauna curate, întrucât dinții de lapte au rădăcini și nervi și sunt, de aceea, expuși cu ușurință la apariția unor infecții.
În ceea ce privește alimentația, aceasta joacă la rându-i un rol important în buna dezvoltare a dentiției de lapte. De aceea, e de preferat ca părinții să nu le dea copiilor prea multe dulciuri și să evite, bineînțeles, băuturile carbogazoase.
Vizita la medicul dentist este un alt imperativ ce nu trebuie ignorat. Un control periodic la șase luni îi va scuti pe copii, pe termen lung, de multe probleme și complicații stomatologice nedorite.
Părinții sunt sfătuiți călduros să țină cont de toate aceste aspecte care vizează buna igienă orală a copiilor încă de foarte mici, întrucât frecvența cariilor în rândul acestora este îngrijorătoare, peste 40% dintre copii fiind depistați cu carii încă dinainte de a merge la grădiniță.
Să ne zâmbim cu bine!
Dr. Elena Amariei, medic stomatolog MB Center 4Kids