Tratamentul ortodontic la copii
Tratamentul ortodontic la copii presupune corectarea problemelor de muscatura, de aliniere dentara si crearea conditiilor favorabile unei cresteri armonioase prin reeducare functionala unde este cazul.
Este important ca pana la varsta de 6-7 ani copilul sa fie consultat de un medic ortodont. Chiar daca majoritatea tratamentelor ortodontice se aplica dupa aceasta varsta, este important de stiut ca exista anumite si anomalii care necesita interventie in momentul in care sunt descoperite. In acest sens e de mare ajutor si medicul dentist pediatru, care poate observa anumite probleme la controalele de rutina si poate indruma pacientul la un specialist.
Sunt tratamentele ortodontice mai eficiente in copilarie?
Faptul ca ne aflam intr-o etapa in care procesele de crestere nu sunt incheiate ne ajuta in tratamentul nostru si ne permite aplicarea unor aparate care in perioada adulta nu mai functioneaza sau necesita interventii suplimentare mai complicate si mai costisitoare pentru a functiona. Un exemplu in acest sens este disjunctorul, un aparat ortodontic care actioneaza asupra suturii palatului, largind maxilarul superior.
Aparate mobilizabile vs. aparate fixe
Tipul de aparat dentar se alege in functie de problema ortodontica a pacientului. Aparatele mobilizabile sunt acele aparate care pot fi indepartate din cavitatea orala pentru igienizare si in timpul meselor. Desi in trecut se foloseau destul de mult la aceasta grupa de varsta, in prezent indicatiile lor sunt destul de limitate (anomalii usoare de ax dentar, contentie dupa alt tip de aparat), fiind inlocuite in multe cazuri de aparatele fixe (cu bracketi colati (lipiti) pe suprafata dintilor). Aceste aparate sunt destul de cunoscute ca aparate ”de noapte”, insa este important de mentionat ca nu se poarta doar noaptea, ci conform indicatiilor medicului ortodont. Aparatele fixe au indicatii mult mai largi si se pot aplica in unele situatii chiar in perioada dentatiei mixte (cand inca pe arcada sunt prezenti si dinti temporari) si marele lor avantaj este ca nu depind de complianta pacientului.
Dr. Stefania Balint- medic specialist ortodont