Durerea de dinți la copii – cum reacționăm? Perspectiva psihologului

, ,

De ce avem dureri? Pentru că organismul nostru ne spune că are nevoie de ajutor. La copii,
acestea pot părea înfricoșătoare, mai ales pentru că cei mici nu au experiență în gestionarea durerii. De
aceea, este bine să fim pregătiți și să știm cum să îi ajutăm.

Am discutat despre acest subiect la EBS radio. Vă invit să ascultați intervenția mea mai jos:

În primul rând trebuie să înțelegem că oameni diferiți simt durerile diferit. Unii copii au mai multe
dureri ca alții datorită unuia dintre următoarele motive:
– toleranță diferită la durere – unii copii sunt mai sensibili la durere decât alții. Această sensibilitate se poate moșteni de la părinți, poate proveni dintr-o sarcină cu risc, în urma căreia copilul poate fi mai sensibil în general decât copiii care nu au trecut prin această experiență sau poate fi învățată. Dacă copilul primește foarte multă atenție de la familia sa atunci când îl doare ceva, va avea tendința să spună mai des că are o durere tocmai pentru a primi această atenție.
– asociere cu experiențe anterioare – dacă a mai trecut prin această situație și a simțit un nivel foarte mare de durere, copilul va avea tendința de a asocia durerea prezentă cu cea din trecut și va reacționa în consecință.
– tristețe, îngrijorare, furie, emoții negative în general – dacă ești trist, vei avea tendința să simți durerea mai puternic decât dacă dacă ești calm sau fericit
– atenția asupra sursei – cu cât copilul acordă mai multă atenție durerii, aceasta se intensifică
– modele din mediul social – dacă copilul a văzut pe unul dintre părinți că se plânge de un anumit tip de durere și el va reacționa la fel pentru că copiază ceea ce vede
– vârsta: copiii e normal să simtă durere mai intens decât adulții pentru că nu au experiență cu durerea în general și nu știu cum să reacționeze la ea

Și atunci, ce facem, efectiv când copilul nostru plânge în continuu și ne spune că îl dor dinții?

1. Pe lângă o programare de urgență la stomatolog și o pastilă, e foarte important să fim noi calmi și să avem răbdare cu copilul, pentru că dacă ne vede că ne agităm, reacția sa va deveni și mai puternică neînțelegând de ce nu e mama calmă.
2. Empatia și încurajările sunt foarte utile. Spuneți-i că și dumneavoastră ați trecut prin această experiență și dați-i sugestii de strategii care au funcționat în cazul dumneavoastră.
3. Încercați niște exerciții de relaxare prin respirație împreună cu copilașul.
4. Uneori copilul reacționează foarte puternic la durere pentru că nu se simte în control, nu știe când această durere se va opri și nu știe ce să facă. Oferiți-i opțiuni de activități pe care le poate face pentru a simți că deține controlul și totodată pentru a-l distrage de la durere.
5. Dacă copilașul are sub 2 ani, poate funcționa liniștirea fizică și verbală. Luați-l în brațe și așezați-vă undeva unde el se simte în sigurață, după care spuneți-i cuvinte care îl liniștesc de obicei. Eventual puteți apela și la o melodie liniștitoare care știți că funcționează în perioade de distres emoțional.

Sperăm ca aceste metode să vă ajute să alinați durerea copilașului dumneavoastră!
Să ne zâmbim cu bine!

Articol realizat de psiholog Dana Ryffel, MB Dental Junior

 

Skills

Posted on

7 April 2020

Pin It on Pinterest

Share This