Cum ne spalam copilul pe dinti?
Spălatul pe dinți este o operațiune ceva mai meticuloasă decât ne-am obișnuit să credem. Când vine vorba de cei mici, însă, e cu atât cu important să fie realizat corect, cu cât dexteritatea copiilor e mai mică iar dinții lor sunt mai fragili, necesitând o îngrijire corespunzătoare.
Aceasta nu înseamnă că trebuie să o facem noi în locul lor, ci, dimpotrivă, că trebuie să ne asigurăm că vor executa bine periajul și că el va deveni obligatoriu parte din rutina lor zilnică. În mod ideal, putem începe „antrenamentul” în jurul vârstei de 2 ani, pentru a-i obișnui pe cei mici cu procedeul și a-l integra, așa cum spuneam, în rutina acestora. Copilul va învăța progresiv să execute singur mișcările iar către vârsta de 6-7 ani spălatul pe dinți va putea deveni o acțiune independentă, chiar dacă e recomandat să continuați să îi supravegheați.
Nu uitați că un periaj corect presupune:
– amplasarea periuței la 45 de grade față de dinți;
– să se insiste pe toate suprafețele dinților, pe limbă și pe obraji;
– mișcări dinspre gingie spre dinte, cu atenția necesară pentru a nu răni gingia (de asemenea, periuța de dinți trebuie aleasă cu grijă, ea trebuie să aibă un capăt suficient de mic și peri cât mai moi);
– executarea unor mișcări repetate, scurte și viguroase.
Dacă cei mici reușesc să țină cont de toate aceste aspecte, mai rămâne în grija părinților să le schimbe periodic periuța de dinți (cel târziu la 3-4 luni) și să îi asiste în folosirea aței dentare și a apei de gură.
Bineînțeles, medicii recomandă și un zâmbet larg după fiecare periaj!
Să ne zâmbim cu bine!