Sunt dintii viitoarelor mamici in pericol?

Pentru că sarcina este adesea asociată cu riscul deteriorării dentiției și chiar al pierderii unor dinți, viitoarele mămici trebuie totuși să știe că aceste pericole sunt determinate, de fapt, de modificările endocrine ce survin în perioada sarcinii, precum și de regimul alimentar necorespunzător sau de igiena orală defectuoasă.  images7

Datorită modificărilor fiziologice care se repercutează la nivelul cavității bucale, rezistența dinților la acțiunea plăcii bacteriene este diminuată, ceea ce favorizează apariția unor probleme gingivale și a cariilor. Gingivita este înregistrată frecvent în rândul femeilor însărcinate, însă, acolo unde igiena orală este respectată, aceasta nu pune probleme serioase, regresând rapid după naștere. Dacă, dimpotrivă, igiena orală este neglijată, gingivita poate genera ulterior boli parodontale, foarte periculoase, întrucât, printre altele, sporesc șansele unei nașteri premature. De aceea, chiar dacă gingiile sunt sensibile în timpul sarcinii, periajul trebuie efectuat cu regularitate.

În ceea ce privește problemele dentare grave, modalitatea tratării lor va fi decisă de către medic, avându-se în vedere faptul că, în primele trei luni de sarcină, fătul este complet expus riscurilor tratamentului stomatologic. Dacă nu este vorba de o urgență, e de preferat ca tratamentul să fie amânat până după naștere. În cazul în care radiografia este absolut necesară, pacienta trebuie să se protejeze obligatoriu cu șorțul de plumb.

Oricare ar fi problemele cu care se confruntă viitoarele mămici, primul pas pentru rezolvarea lor este consultul stomatologic neîntârziat.

Dr. Elena Amariei, medic stomatolog MB Center 4Kids

 

 

 

Advertisements

About dentistcopii

Kids Dental Clinic Cluj
This entry was posted in Viitoare mamici and tagged , , , , . Bookmark the permalink.