Unde traieste Zana Maseluta?

Dacă până acum toți copiii au aflat că Moș Crăciun trăiește undeva în Nord (deși nu e încă foarte limpede unde exact), în ceea ce o privește pe Zâna Măseluță, nimeni nu pare să știe nimic. Cert este că, oriunde ar locui ea, Zâna Măseluță lucrează în foarte multe locuri din lume. Ea culege dinții de lapte puși sub pernă înainte de culcare de copiii din multe țări ale Europei, dar și ale altor continente, și le oferă micuților, în schimb, o monedă pentru fiecare dințișor. Prin urmare, Zâna Măseluță e foarte bogată.

Totuși, fiindcă are foarte mult de muncă, în unele țări ca Franța, Belgia sau Elveția, e ajutată de un șoricel, care colectează, la rândul lui măseluțele lăsate de copii sub pernă, dându-le bani în schimb. În Spania, unde și Zâna Măseluță și șoricelul ajung destul de rar, responsabilitatea strângerii dințișorilor le revine unor îngerași. În alte țări, precum Algeria sau Maroc, copiii care își pierd un dinte de lapte îl roagă pe Allah să le dea la schimb unul de gazelă, fiindcă, aici, gazela este semnul frumuseții iar copiii vor să aibă dinți frumoși.

În Togo, copiii își aruncă dintele de lapte deasupra casei, însă țin în acest timp gura perfect închisă, căci, dacă le vede șopârla golul din gingie, e posibil să nu mai crească un alt dinte în locul respectiv. De altfel, tradiția aceasta e destul de asemănătoare cu cea românească, întâlnită de obicei în sudul țării, unde copiii aruncă și ei, peste cap, deasupra casei, dintele de lapte cerându-i ciorii să îi dea la schimb unul de oțel: „Cioară, cioară, ia dintele meu de lapte și dă-mi unul de oțel!” Se pare că, la noi, rezistența dinților e ceva mai importantă decât frumusețea lor. Altfel am fi cerut și noi unul de gazelă.

E drept, în ultima vreme, Zâna Măseluță a început să lucreze și în România, așa că nu vă mirați dacă dimineața copiii vor găsi sub pernă moneda lăsată de ea în schimbul dintelui de lapte.

Și dacă tot nu ne-am lămurit unde locuiește Zâna Măseluță, de ce să nu ne punem încă o întrebare: oare ce face ea cu toate măseluțele pe care le cumpără de la copii?

Advertisements

About dentistcopii

Kids Dental Clinic Cluj
This entry was posted in Stiati ca? and tagged , , , . Bookmark the permalink.